Lørdag 25. mars 2023 / Marie Brun Svendsen

Inngår banebrytende avtaler for hydrogendrevne skip

SEAM, en leverandør av null- og lavutslippsløsninger for den maritime sektoren, er sentral når Norges lengste fergesamband får hydrogendrift og når verdens første ammoniakkdrevne slepebåt skal utvikles.

Siden 2021 har Longship Fund II vært eier av SEAM og har støttet utvikling av selskapet som nå opplever stor interesse.

– Vi har allerede en markedsledende posisjon i Norge innen elektrifisering av ferger og skip. Med god støtte fra vår eier, har vi også satset på utviklingen av fremdriftssystemer med hydrogen som energibærer. Dette har gitt resultater. Den dype tekniske kompetansen vi har opparbeidet har vært viktig for at vi den seneste tiden er valgt som leverandør til to av de mest spennende hydrogenprosjektene innen maritim sektor, sier Gunvald Mortvedt, administrerende direktør i SEAM.

Verdens første ammoniakkdrevne slepebåt

Amerikanske Amogy lager verdens første ammoniakkdrevne slepebåt som skal kjøre på energi fra hydrogen. De har valgt SEAM for å konvertere fartøyets originale dieselgeneratorer og elektriske motorer til Amogys egenutviklede ammoniakkbaserte, utslippsfrie kraftsystem. Yara Clean Ammonia (YCA) skal levere grønn ammoniakk til båtene, dermed blir norsk teknologi helt grunnleggende for gjennomføringen av det amerikanske prosjektet. Båten skal etter planen sjøsettes i slutten av 2023 i New York.

Pål G. Eide, leder for forskning og utvikling i SEAM, tror dette prosjektet kan kickstarte en ny æra med grønn teknologi i den maritime industrien.

– Vi er veldig glade for å jobbe med Amogy-teamet og har stor tillit til deres løsning. Dette samarbeidet vil kunne resultere i banebrytende teknologiske løsninger som vil ha en betydelig påvirkning på sektorens mål om netto nullutslipp. Våre styrker ligger i å tilpasse løsninger og gjøre det mulig for redere å realisere sine energieffektivitetsmål med fremtidsklar teknologi – dette prosjektet er et godt eksempel på det, sier Eide.

Dette samarbeidet vil kunne resultere i banebrytende teknologiske løsninger som vil ha en betydelig påvirkning på sektorens mål om netto nullutslipp.

Verdens første hydrogendrevne langdistanseferge 

Også på hjemmebane skjer det spennende ting på hydrogenfronten for SEAM. På Norges lengste fergerute i Vestfjorden, med noen av verdens mest krevende værforhold, skal Torghatten, med SEAM på laget, levere verdens første hydrogendrevne langdistanseferge.

– Vi er stolte over å være Torghattens partner i dette banebrytende prosjektet. Sammen skal vi vise at det er mulig med hydrogenfartøy i stor skala, og at teknologien og kompetansen for å gjennomføre dette finnes i Norge. Dette er et nytt og viktig steg for å sikre nullutslipp i norsk fergeflåte, sier Gunvald Mortvedt.

Hydrogenfergene vil ha stor betydning for klimaet, ved at CO2-utslippet i Vestfjordsambandet reduseres med 26.500 tonn per år, tilsvarende 13.000 dieselbiler.

– Norge har viljen, kompetansen og erfaringen som trengs til å virkeliggjøre våre nullutslippsambisjoner og utvikle verdensledende løsninger for maritime operasjoner. Våre norske samarbeidspartnere ligger helt fremst i både design og utvikling av energieffektive skip og teknologi, og dette prosjektet vil bidra stort til viktig kompetanseutvikling innen maritime, elektro-, automasjons- og ingeniørfag. Vi er fornøyde med å ha SEAM med på laget i dette prosjektet, sier driftsdirektør i Torghatten Nord, Eirik Olsen.

På Norges lengste fergerute i Vestfjorden skal Torghatten, med SEAM på laget, levere verdens første hydrogendrevne langdistanseferge.

 

Flere historier

Mandag 18. desember 2023

Slik finner Longship sin vei i bærekraft-jungelen

Longship-partner Kai Jordahl er opptatt av at arbeidet med bærekraft handler om det som faktisk skaper positiv endring i samfunnet og langsiktige verdier.
Les hele historien
Søndag 30. oktober 2022

Skapt en soleklar markedsleder

Garda Sikring har sikret samfunn og verdier i over hundre år. Med Longship på eiersiden har selskapet tatt posisjonen som udiskutabel markedsleder i Norge og Finland. Nå står resten av Norden for tur.
Les hele historien
Onsdag 14. september 2022

Bygger en ledende aktør i Norges fremtidsnæring

Norwegian Travel har på rekordtid rukket å bli en av de ledende aktørene i norsk opplevelsesturisme. Den Longship-eide reiseoperatøren skal bli en one-stop-shop for turister som vil oppleve det beste av Norge.
Les hele historien